Kuchnia

muffiny, babki, babeczki

Coffee-toffee cup-brownies

NA BROWNIES:
175g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 55-65%
125g masła
1,5 łyżki bardzo drobno, świeżo mielonej kawy

2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić 2 łyżkami zaparzonej kawy)

50g cukru
2 jajka
1 żółto
szczypta soli

25g mąki
15g ciemnego kakao

Czekoladę z masłem i kawą umieścić z rondelku i ciągle mieszając podgrzać na wolnym ogniu aż masa stanie się jednolita. Zdjąć z ognia, dolać likier lub kawę.
Cukier ucierać z jajkami, żółtkiem i solą przez około 3 minuty, aż masa stanie się puszysta i wyraźnie zwiększy objętość.
Do masy jajecznej przelać lekko przestudzoną czekoladę z masłem i dodać mąkę z kakao. Wymieszać mikserem.
Masę nałożyć małymi porcjami - na około 1/3 wysokości, do papilotek lub innych foremek na babeczki (muffinki) - koniecznie wyłożonej papilotkami.

PIECZENIE: 180st, 15minut

Babeczki całkowicie ostudzić. Można przygotować dzień wcześniej - ciasto długo zachowuje świeżość.

KREM TOFFEE:
100g serka mascarpone
50g miękkiego masła
200g masy krówkowej/kajmakowej

Miękkie masło utrzeć, dodać serek mascarpone i masę kajmakową, ponownie utrzeć. Masę odstawić do lodówki na około 1h. Dobrze schłodzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć w niezbyt dużych porcjach na babeczki. Można również nakładać ją łyżeczką - czubata łyżeczka na jedną babeczkę.

Brownies podaje się w temperaturze pokojowej. Po nałożeniu kremu babeczki należy przechowywać w lodówce, trzeba pamiętać, żeby wyjąć je przynajmniej 20-30minut przed podaniem. Dobrym pomysłem jest również przechowywanie kremu w lodówce i nakładanie go na babeczki bezpośrednio przed konsumpcją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation