Kuchnia

KOLACJE

Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Toskańska sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako późna kolacja. Jest lekka i zarazem pożywna za sprawą dodatku białej fasoli. W oryginalnym przepisie użyto rukoli, ja zastąpiłam ją łagodniejszą w smaku roszponką. Jako dodatek do sałatki polecam podać opieczone kromki ciabatty lub bagietki.

Toskańska sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

TOSKAŃSKA SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, MOZZARELLĄ I OLIWKAMI

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
2 spore garście roszponki
10 dużych suszonych pomidorów w oliwie
pół szklanki czarnych oliwek
3/4 szklanki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
1 czerwona cebulka, posiekana w kostkę
125 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
W dużej salaterce umieszczamy umytą i osuszoną sałatę. Dodajemy odsączone z oliwy i posiekane pomidory, oliwki, fasolę, cebulę i mozzarellę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, czosnek, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia wszystkich składników. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy. Sałatkę podajemy z opieczonymi kromkami ciabatty lub bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation