Kuchnia

KOLACJE

Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym

Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym

na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 15 min.

Składniki:
ok. 750 g pomidorów różnych odmian
500 g (2 kulki) mozzarelli
na sos: 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, duża garść innych letnich świeżych zioł, takich jak oregano, majeranek, tymianek, mięta, cząber, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy extra vergine, sól do smaku
Przygotowanie:
W blenderze zmiksuj zioła i czosnek. Dodaj oliwę i dopraw solą, zmiksuj ponownie. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez tydzień i dodawać do różnych potraw.
Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation