Kuchnia

Wieprzowina w różnej postaci

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w chrupiącym boczku
Składniki
(na 4 roladki)
4 kotlety schabowe
1,5-2 paczki cienko pokrojonego boczku (lub szynki szwarcwaldzkiej)
8 brykietów mrożonego szpinaku
ok 6-7 suszonych pomidorów
ok 20-30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia
Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Dodajemy do niego starty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i pokruszony ser. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Przestygnięty szpinak formujemy w 4 niewielkie wałeczki.

Schab myjemy i kroimy na kotlety. Każdy z nich zawijamy w folię i rozbijamy na cienkie, ale rozłożyste kotleciki. Staramy się przy tym nie podziurawić mięsa. Każdy kotlet posypujemy solą, pieprzem i opcjonalnie słodką papryką.
Na środku mięsa układamy szpinak i rolujemy mięso. Następnie roladki zawijamy naokoło plastrami boczku, od lewej do prawej strony. Żeby danie było lżejsze boczek możemy zastąpić szynką szwarcwaldzką.
Tak przygotowane mięso układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C. Na ostatnie 5-7 minut włączamy termoobieg z zapiekaniem od góry. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation