Kuchnia
Wieprzowina w różnej postaci
Greckie gołąbki
4-6 porcji
1 spora kapusta, najlepiej młoda
250 g (ok. 1 szklanki) ryżu, ugotowanego dzień wcześniej
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula, zmielona razem z mięsem lub b. drobno posiekana
1 jajko, rozmącone
sól i pieprz, do smaku
6 łyżek oliwy
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
3-4 łyżki koperku, posiekanego + trochę do posypania
2 łyżki masła, posiekanego
sos cytrynowy:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
4 łyżki soku z cytryny
11/2 szklanka płynu, w którym gotowały się gołąbki
1 łyżka koperku, posiekanego
Zagotuj wodę w garnku na tyle dużym, żeby zmieściła się w nim cała kapusta. Kapustę obierz z zewnętrznych, uszkodzonych liści i wytnij z niej głąb. Ostrożnie włóż całą główkę do gotującej się wody na 1-2 minuty. Wyjmij kapustę z wody i zdejmij kilka zewnętrznych, sparzonych liści. Powtarzaj, dopóki nie zdejmiesz większości liści – będziesz potrzebować 30-35 sztuk. Z kapuścianych liści pościnaj grube żyłki, a największe liście przytnij tak, żeby wszystkie były podobnej wielkości.
Przygotuj nadzienie. Ryż połącz z mielonym mięsem, cebulą i jajkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy oraz posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na każdy liść nałóż po 2-3 łyżki farszu, złóż do środka zewnętrzne brzegi liścia i zwijaj ciasno w rulon.
Spory garnek o grubym dnie wyłóż kilkoma liśćmi kapusty (możesz wykorzystać odłożone wcześniej zewnętrzne lub uszkodzone liście) i poukładaj w nim gołąbki, ciasno, jeden obok drugiego, warstwami. Posól lekko każdą warstwę, ostatnią polej 3 łyżkami oliwy, posyp posiekanym masłem i zalej gorącą wodą – powinna lekko przykrywać gołąbki. Gotuj, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, około 50 minut.
Gdy gołąbki będą gotowe, odlej i zachowaj wodę w której się gotowały.
Zrób sos. Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody. W osobnej misce ubij jajka, dodaj do nich sok z cytryny oraz rozmieszaną z wodą mąkę i zamieszaj dobrze trzepaczką. Ubijaj, dodając po trochu gorącą wodę z gotowania gołąbków, razem około 11/2 szklanki. Sos wlej do niedużego rondla i powoli zagotuj. Gotuj przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, na małym ogniu, dopóki się nie zagęści. Sos wymieszaj z koperkiem i polej nim wyłożone na talerz gołąbki.
MA==