Kuchnia

Wieprzowina w różnej postaci

Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach

Składniki:
ok. 1,2 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
duży pęczek świeżej bazylii
cebula
łyżka masła
czerstwa kajzerka
suszone pomidory w zalewie
2 łyżki oleju
4 pomidory
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku.
Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt.
Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.
Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation