Kuchnia

Soczewica,fasola ,groch

Czarna fasola z marynowanymi pomidorami
Składniki:
• Fasola: 1 szklanka czarnej fasoli
• 3 szklanki wody
• 1-2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 4 goździki
• 1 zielona papryka pokrojona w paseczki
• sól do smaku
Marynowane pomidory:
• 6 pomidorów pokrojonych na kawałeczki
• 1 pęczek dymki (posiekany)
• 1/2 posiekanej cebuli
• 1 rozgnieciony w moździerzu ząbek czosnku
• 3 łyżki octu winnego
• tabasco
Sposób wykonania:
Jedną obraną cebulę naszpikować goździkami. Fasolę zalać wodą, dodać całe ząbki czosnku i naszpikowaną cebulę, gotować 2 godziny na małym ogniu. Usunąć czosnek i cebulę. Dodać drugą posiekaną cebulę oraz paprykę, gotować razem jeszcze godzinę, aż fasola będzie miękka. Przygotować pomidory: wymieszać w miseczce wszystkie składniki, wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Ugotowaną fasolę wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć porcje pomidorów. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation