Kuchnia

Soczewica,fasola ,groch

Fasola po włosku z pomidorami i fetą
Składniki:
• 500g ugotowanej białej fasoli
• 500g ugotowanej czerwonej fasoli
• 1 biała cebula sałatkowa
• 25 dag pomidorów
• 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz
• łyżeczka tymianku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• szklanka bulionu warzywnego
• pół szklanki kremówki
• 2 ząbki czosnku
• 2 kromki żytniego chleba
• 15-20 dag sera feta
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Pomidory oczyścić, umyć, również pokroić w kostkę. Oliwę mocno rozgrzać, usmażyć na niej 2/3 kostek cebuli. Dodać pomidory i tymianek, dusić 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podlać bulionem i śmietaną, dodać fasolę. Wszystkie składniki gotować około 5 minut na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, kromki chleba na połówki lub ćwiartki i podsmażyć razem na rozgrzanym maśle. Fasolę przyprawić, posypać fetą i resztą cebuli. Podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation