Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Tarta z malinami i bezą

Składniki:

ciasto

• 120 g masła
• 10 łyżek cukru pudru
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 1 (niepełna) szklanka mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

beza

• 3 białka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

ponadto

• 500 g malin
• 1/3 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło pokroić w kostkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.

Formę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.

W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 C (lub 100 C i włączyć termoobieg ) i piec następne 20 minut.

Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation