Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Ciasto:
1/2 kostki Kasi
1,5 szklanki mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko
Masa serowa:
3/5 kostki Kasi
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki rodzynek
1 puszka brzoskwiń

Kasię utrzyj z cukrem. Dodaj jajko. Na koniec wsyp mąkę i wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.
2Schłodzonym ciastem wylep spód tortownicy. Formę wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz, aż spód się przyrumieni (około 10 minut).
3Miękką Kasię utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj, ciągle ucierając po jednym jajku. Do masy jajecznej dodaj ser, śmietanę, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj.
4Brzoskwinie osącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na ćwiartki i ułóż na podpieczonym spodzie sernika.
5Na brzoskwinie wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię sernika. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 60 minut.
6Upieczony i ostudzony sernik wyjmij z formy i posyp fantazyjnie cukrem pudrem. Możesz do tego użyć wyciętego wcześniej z papieru szablonu.
Temperatura 160°C Czas pieczenia 60 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation