Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Jednomiskowe ciasto czekoladowe Shirley przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki
ilość sztuk: 2 tortownice 23 cm lub 1 prostokątna blacha
400 g (2 szkl.) cukru
220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
235 ml (1 szkl.) mleka
120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) wrzątku


Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 35min. › +20min. studzenie › Gotowe w: 1godz.10min.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie.
Wylać równomiernie do przygotowanych tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe kratki by całkowicie ostygły.
W czym to piec?
To ciasto można upiec w jednej blaszce ok. 23 x 33 cm albo tak jak tu w przepisie w dwóch tortownicach o średnicy 23 cm - wtedy można z niego złożyć tort albo ciasto przekładane kremem. Można też je wlać do 12 foremek na babeczki (do 3/4 wysokości) i upiec babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation