Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

BUŁKA Z CHLEBEM | Jabłka pieczone pod kruszonką

Z przepisu wychodzi 6 kokilek wypełnionych aromatycznymi jabłkami z chrupiącą kruszonką. Podana ilość jabłek jest orientacyjna, ponieważ kokilki mogą być różnej wielkości

Co potrzeba:

Ok. 1 kg jabłek
2 jajka,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
Co potrzeba na kruszonkę:

100 g miękkiego masła,
150 g mąki tortowej,
1/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:

Do miski dajemy wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiamy ciasto ręką, starając się połączyć składniki ze sobą. Początkowo będzie Wam się wydawać, że jest to nie możliwe, ponieważ składniki nie będą się ze sobą szybko łączyć, jednak po chwili zobaczycie, że jest to jednak możliwe. Zacznie się robić jednolita masa, której już dłużej nie zagniatajcie, tylko zostawcie w kawałkach. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy i przekładamy równomiernie do kokilek. Do każdej kokilki na piankę dajemy jabłka w takiej ilości, żeby wystawały w kształcie kopca, delikatnie dociskamy. Na wierzch kładziemy kruszonkę rozcierając ją palcami. Kruszonka powinna pokryć całą powierzchnię wystających jabłek. Kokilki układamy na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapobiegnie to zabrudzeniu piekarnika w trakcie pieczenia. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 30 – 40 minut, na funkcję pieczenia góra-dół. Kruszonka powinna być upieczona na złoty kolor. Czasami może wypływać pianka, która szybciej nabiera złotego koloru, ale tym się nie sugerujcie. Jeśli się przypali, zanim upiecze się kruszonka, na koniec po prostu ją usuńcie.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation