Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Domowy kopiec kreta - Blog z apetytem

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju lub oliwy
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę :
3 banany

500 ml śmietany kremówki 30%

2 śmietan-fixy

100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny



*** Składniki na ciasto dokładnie zmieszać aż powstanie jednolita masa

Masę wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem tortownice
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka
Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód
Banany obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na połówki, układamy w wydrążonym cieście i smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Czekoladę kroimy na drobne kawałki
Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na bananach tworząc kopiec ***
Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation