Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

BUŁKA Z CHLEBEM | Rolada żyrafa

Co potrzeba:

5 jaj,
¾ szklanki cukru pudru,
¾ szklanki mąki tortowej,
¼ szklanki zimnej przegotowanej wody,
50 g rozpuszczonego masła,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy
Co potrzeba na masę:

400-500 g śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
4 połówki brzoskwiń z syropu
Wykonanie:

Przygotujcie sobie dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szprycę do dekoracji ciast. Jeśli takiej nie macie, przygotujcie mały woreczek foliowy. Włączcie piekarnik na 180° C na termoobieg.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy, dodajemy porcjami cukier puder i cukier waniliowy i dalej chwilę ubijamy. Masło roztapiamy (ja roztapiam w mikrofalówce) i mieszamy z zimną wodą, dodajemy do ubitych jaj i dalej mieszamy, ale na najmniejszych obrotach. Po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze ok. 1 minuty. Do szprycy z cienką końcówką lub woreczka foliowego przekładamy ok. 5-6 łyżek ciasta. W rogu woreczka robimy mały otwór. Na papierze do pieczenia robimy z ciasta kontury łat.

żyrafa kontury

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli w szprycy lub woreczku zostało Wam białe ciasto, to dajcie je z powrotem do pozostałego ciasta. Na podpieczony wzór wylewamy ciemne ciasto i delikatnie je rozprowadzamy po całej powierzchni blachy.

żyrafa ciemne

Pieczemy jeszcze 12 minut na 180°C na termoobiegu. Upieczone ciasto przekładamy z papierem na blat szafki, przykrywamy drugim papierem i wilgotną ściereczką. Czekamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu zwijamy delikatnie bez ściereczki w rulon. Ściereczkę kładziemy na wierzchu, żeby rulon się nie rozwinął. W tym czasie zajmujemy się masą. Połówki brzoskwiń kroimy w kawałki i odsączamy na sitku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciasto delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając 2 cm pas pustego ciasta, którym zakończymy zwijanie. Na brzegu, od którego zaczniemy zwijanie wykładamy brzoskwinie, ciasto zwijamy delikatnie pomagając sobie papierem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation