Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

BUŁKA Z CHLEBEM | Biszkopt

Z tego przepisu wychodzi biszkopt, który można pokroić na dwie grube części lub na 3 bardzo cienkie i traktować jako podstawa do różnego typu tortów i ciast przekładanych masą. Doskonały do nasączania. Spróbuj też TEGO przepisu na biszkopt delikatny i TEGO na biszkopt czekoladowy

Co potrzeba:

6 jaj,
1 szklanka cukru,
12 łyżek mąki pszennej tortowej,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Potrzebna będzie miska do ubijania ciasta, którą możecie dać na garnek z gorącą wodą. Garnek napełniamy wodą w takiej ilości, żeby nie dotykała dna miski i ogrzewamy ją na małym płomieniu. Włączamy piekarnik nastawiony na temperaturę 180°C. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dajemy do szklanki, białka dajemy do miski, w której ubijamy je na sztywno. Miskę z ubitą pianą stawiamy na garnku, pod którym jest cały czas włączony płomień. Pianę ubijamy dalej dodając po jednym żółtku, następnie dodajemy cukier cały czas ubijając i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy do dokładnego połączenia składników. Smarujemy tortownicę o średnicy 26 cm margaryną i wypełniamy ją ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy 30 minut na funkcji pieczenia góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut. Wyciągamy ciasto do przestygnięcia. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy uderzamy tortownicą lekko o blat, wówczas boki ciasta bardzo łatwo odejdą od obręczy.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation