Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Domowy kopiec kreta z bananami - przyslijprzepis.pl

Składniki
200 g masła
200 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
230 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
500 ml śmietany 30% kremówki
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
tabliczka mlecznej czekolady ( startej na grubych oczkach) lub czekoladowe kropelki
3 banany
Sposób przygotowania
1.
Masło i mleko podgrzewamy, do rozpuszczenia margaryny ; dodajemy kakao , cukier , cukier waniliowy. Oddzielić białka od żółtek ; ubić białka z solą, osobno żółtka. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia; mieszamy, dodajemy masę z margaryny i kakaa. Następnie dodać ubite żółtka, delikatnie mieszając ; kolejno dodawać stopniowo ubite białka , wymieszać.
2.
Tortownicę- 25 cm , smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach; po tym czasie zostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy , odstawiamy do ostudzenia.
3. kopiec - krok 3
Po ostudzeniu ciasta wykrawamy jego środek (zostawiamy go na posypkę), zostawiając ok 1 cm z brzegu , oraz 1,5 cm u dołu ; banany kroimy wzdłuż na pół, układamy w wykrojonym miejscu.Bierzemy się za masę.
4. kopiec - krok 4
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami ; na końcu dodajemy czekoladę ( startą na tarce ) lub czekoladowe krople ; delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na ciasto , tworząc kopułkę. Resztę ciasta które zostało po wydrążeniu kruszymy i posypujemy nim całą górę. Wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation