Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Burbonki

Składniki:
60 g masła
50 g cukru brązowego
1 łyżka miodu
110 g mąki pszennej
15 g kakao
1/2 łyżeczki sody

Nadzienie:
50 g masła
60 g cukru pudru, przesianego
łyżeczka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Ciasteczka są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy wielu skomplikowanych skladników. Polecam!

Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika od 160 stopni.
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę po czym dodajemy miód.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i kakao, a następnie wsypujemy do masy i mieszamy.
Kolejnym krokiem jest zagniecenie całej masy tak, aby powstało zwarte, elastyczne ciasto, które należy rozwałkować (najlepiej od razu na blasze wyłożonej pergaminem) na grubość ok. 5 mm.
Pieczemy 15-20 minut.
Po wyjęciu ciasto kroimy na takiej samej wielkości prostokąty (zanim stwardnieje) i układamy na kratce do wystygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie: masło ucieramy aż zmięknie, następnie dodajemy cukier, kakao i kawę. Ucieramy do chwili powstania gładkiej masy. Możemy ją nałożyć na ciasteczka przy pomocy szprycy z cienką końcówką. Sklejamy masą po dwa ostudzone ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation