Kuchnia

Domowe wedliny

Zrobiony w poniższy sposób może leżeć kilka miesięcy.

Znajomy udzielił mi dwie najważniejsze rady,schabu nie wolno nigdy myć, ani używać soli jodowanej.


1 kg schabu bez kości

50 g cukru

60 g soli niejodowanej gruboziarnistej

5 dużych ząbków czosnku

2,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka mielonej (suszonej) kolendry

Dodatkowo przygotować;

1 gaza higieniczna

sznurek (naturalny)

Schab natrzeć mocno i dokładnie cukrem,włożyć do zamkniętego pojemnika na 10 godzin.

Następnie schab oskrobać nożem i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Mięso natrzeć solą niejodowaną,włożyć do pojemnika na 12 godzin,po czym wylać powstałą wodę i obrócić mięso ( górą do dołu) i ponownie włożyć na 12 godzin do lodówki.

Następnie znów mięso oskrobać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Teraz schab natrzeć posiekanym czosnkiem oraz wymieszanymi ziołami.

Mięsa już nie wkładamy do pojemnika tylko od razu zawijamy w gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w w suchym miejscu na 10 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation