Kuchnia

Domowe wedliny

Schab w mleku - przepis:
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Schab w mleku - sposób przygotowania:
Schab należy najpierw obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i z dodatkiem oleju. Kiedy się zrumieni, wyjąć z tłuszczu i odłożyć na bok.

Do osobnego garnka dolać mleko, następnie wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Do gotującego się mleka włożyć obsmażony schab. Następnie dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.

Kiedy danie będzie gotowe, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zrobi się zawiesisty i gęsty. Wówczas doprawić do smaku przyprawami. Jeśli pojawią się grudki, przecedzi albo zmiksować.

Sposób podania:
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Następnie pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem oraz ze świeżymi ziemniakami z wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation