Kuchnia

Domowe wedliny

KURCZAK ZE SŁOIKA
SKŁADNIKI : na pięć litrowych słoików
6-8 udek kurczaka lub inne części mięsa kury
na każdy duży słoik po 1 zielu angielskim, liściu laurowym i 4 ziarnkach pieprzu
sól, pieprz do przyprawienia mięsa
PRZYGOTOWANIE :
Mięso z kurczaka płuczemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy pieprzem i solą. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się galaretka i część soli i pieprzu do niej przejdzie.
Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso, wchodzi około 1 1/2 dużego udka. Słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dolewamy ciepłej wody do garnka i gotujemy mięso jeszcze jedną godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation