Kuchnia

Domowe wedliny

Pasztet z kurzych wątróbek

½ kg kurzych wątróbek
2 cebule
2 łyżki masła
1 kieliszek koniaku
1 op gęstej śmietany
20 dag sera rokpol
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół
1 łyżka oleju
Cebulę pokroić w półtalarki, które udusić na rozgrzanym maśle po czym dodać zioła oraz wątróbki.
Smażyć do miękkości wątróbek po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać do wątróbek ser i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać koniak oraz śmietanę, wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą soli.
Przełożyć masę do formy wysmarowanej olejem i włożyć do lodówki na kilka godzin aby pasztet stężał.
Przed podaniem można udekorować oliwkami lub suszonymi pomidorami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation