Kuchnia

DYNIA

Placki serowo - dyniowe z rodzynkami
• 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera
• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie -1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
• masło lub olej do smażenia

Przygotowanie
• Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 - 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.
• Twaróg rozgnieść praską lub widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią.
• Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).
• Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione.
Propozycja podania
posłodzona śmietana 12% / konfitura pomarańczowa / konfitura morelowa lub inna ulubiona
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation