Kuchnia

DYNIA

ZAPIEKANE MUSZLE Z DYNIĄ I SERAMI

Zapiekane makaronowe muszle z farszem dyniowo-serowym, w pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl

250 g makaronu duże muszle
1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
1 i ½ szklanki pure z dynii (gotowe lub zrobione z upieczonej ok 40 min i zmiksowanej dyni)
15-20 listków szałwii
3 łyżki masła
250 g serka wiejskiego (albo ricotty)
1 żółtko
1 łyżka śmietany
duża garść parmezanu
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzewać masło i po chwili dodać listki szałwii, smażyć aż masło zacznie brązowieć i nabierze orzechowego zapachu.
Masło z szałwią przełożyć do miseczki i na tej same j patelni odparować pure z dyni, smażąc je ok 10 minut często mieszając. Na koniec do dyni dodać masło z szałwią, posolić i popieprzyć.
W misce wymieszać serek wiejski, żółtko, śmietanę i parmezan. Posolić do smaku.
Przygotować dwie formy do zapiekania ( mi całość nie zmieściła się w jednej ale jak macie dużą to może się zmieścić). Na dno wylać sos pomidorowy. Układać na nim muszle do każdej wkładając po 1 łyżeczce farszu dyniowego i ½ łyżeczki mieszanki z serkiem. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i posypać wierzch muszli.
Zapiekać 20 minut w 190 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation