Kuchnia

DYNIA

ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU
Rewelacyjna zupa na jesień. W pięknym, optymistycznym kolorze, lekko pikantna i egzotyczna. Koniecznie posypcie ją czymś chrupiącym! Jeśli nie posiadacie tajskich past, możecie użyć zamienników (podałam je w nawiasach). Oczywiście smak zupy będzie wtedy nieco inny, ale równie ciekawy.

Składniki:
• 2,5 kg dyni (waga przed obraniem)
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• oliwa
• 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka suszonego imbiru
• 3 łyżeczki tajskiej pasty chilli (można zamienić papryczką chilli i dosłodzić nieco brązowym cukrem)
• 1 łyżeczka tajskiej pasty curry (można dodać curry w proszku)
• 1 łyżeczka pasty z suszonych krewetek (zastąpić solą)
• 1 puszka mleka kokosowego
• świeżo zmielony różowy pieprz
• prażony groszek/płatki migdałowe/pestki słonecznika do posypania
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dynię obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie wrzucić dynie i obsmażać ją do 5 minut.
2. Do garnka dodać wodę/bulion, imbir, pastę chilli, curry i tę z suszonych krewetek. Całość gotować na średnim ogniu, po 5 minutach wlać mleko kokosowe i wszystko wymieszać
3. Zupę gotować do czasu, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. Gdy to nastąpi, zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić różowym pieprzem. Przed podaniem posypać np. podprażonymi płatkami migdałowymi, jeść ciepłą.
http://www.domowefrykasy.org/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation