Kuchnia

DYNIA

Marynowana dynia

Składniki:
1 kg dyni
1 ½ szkl. octu winnego
½ szkl. wody
500 g cukru
1 łyżka mielonego imbiru
4-5 goździków
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
¼ łyżeczki soli

sposób wykonania:
Dynię dokładnie oczyścić po czym pokroić ją na mniejsze kawałki.
Następnie do rondelka wlać ocet.
Dodać do niego cukier i całość doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na ogniu około 4 minut.
W między czasie w osobnym garnku zagotować wodę.
Dodać do niej sok i skórkę z pomarańczy, sól oraz goździki.
Gotować około 10 minut po czym połączyć z octem.
Dynię przełożyć do słoików, które wcześniej sparzyć wrzątkiem.
Zalać ją marynatę.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation