Kuchnia

lunchbox

2 kiwi
sok pomidorowy

Sałatka z serem pleśniowym i tuńczykiem

Składniki na 3-4 porcje:
sałata lodowa (mała główka lub pół dużej)
1 zielona papryka
1 zielony ogórek
2 pomidory
150 g sera pleśniowego (np. Lazur)
puszka tuńczyka w zalewie
kilka czarnych oliwek
3 gałązki tymianku
kilka listków mięty
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Sałatę dokładnie opłucz i porwij. Paprykę, ogórek, pomidory i ser pokrój w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli i pieprzu, dodaj listki tymianku i mięty, wlej oliwę i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation