Kuchnia

słodkości

ciasto z makiem i dzemem

Składniki ciasta

5 jaj (ja miałam z wolnego wybiegu, ale nie zawsze takich używam)
niepełna szklanka mąki pszennej
około pół szklanki maku
1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru kryształu (można dodać więcej)
aromat waniliowy
2 łyżki stołowe wody i oleju
cukier puder do posypania
dżem malinowy
Ciasto z makiem – krok po kroku

Mąkę pszenną, skrobię i proszek wymieszać. Z jaj i cukru ubić puszystą masę (mój robot mieszał około 15 minut), zmniejszyć obroty powoli dodawać sypkie składniki. Mieszać ostrożnie, aby ciasto zbytnio nie opadło. Jeśli jaja były źle ubite, masa możne szybko „usiąść”. Po wymieszaniu z mąką dodać aromat waniliowy oraz olej z wodą i mak. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (z włączonym termoobiegiem szybciej się nagrzeje).

Moja wskazówka: Jeśli chcecie, aby ciasto wyrosło równe (jak moje), a nie jak kopiec kreta posmarujcie dno tłuszczem i posypcie bułką tartą, ale nie róbcie tego z brzegami blaszki (pozostawcie je suchą). Tą metodę stosuję od lat i zawsze się sprawdza w przypadku ciast biszkoptowych.
Na przygotowaną tortownicę wylać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut (170-180 stopni bez termoobiegu, z termoobiegiem 160 stopni C). Po tym czasie wyjąć i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odparować. W tym celu należy je wyjąć z formy i przełożyć na bawełnianą ściereczkę. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół.
Ciasto przełożyć dżemem i posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką w kształcie motylków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation