Kuchnia

słodkości

Elektryk poleca: rogaliki drożdżowe
Składniki na 48 rogalików:

½ kg mąki
1/4 kg masła
2 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18-22%
2,5 dkg drożdży
konfitura z róży lub inna
białko z żółtek do maczania
cukier waniliowy na wierzch
Wykonanie:

Drożdże połamać w palcach, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż urosną.

Miękkie masło przesiekać z mąką i śmietaną, zagnieść z drożdżowym rozczynem, włozyć do lodówki na godzinę.

Ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na koło, podzielić na 8 trójkątów, na szerszy brzeg trójkąta nakładać nadzienie (mało), zwijać luźno! od szerokiej części do czubka. Maczać wierzch każdego rogalika w roztrzepanym białku, potem w cukrze. Nie czekać wcześniej aż urosną, od razu rozkładać luźno na blasze. Piec ok. 20 min, do zrumienienia w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation