Kuchnia

słodkości

CIASTO A'LA TORCIK Z PATELNI
Składniki:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
50 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
Masa:
250 ml śmietany 36%
100 g dowolnej czekolady
1 łyżeczka cukru z wanilią
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę Kasztanki. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy porcjami cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka zmieszane z octem. Cały czas miksujemy.
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno siekamy. Do gotowej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy.
Masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju. Im mniejsza patelnia, tym łatwiej jest obrócić placka na drugą stronę. Po usmażeniu każdego placka kładziemy go na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę. Gotową masą przekładamy usmażone placki. Masę rozprowadzamy także na wierzchu i na bokach naszego ciasta.
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy gotowe ciasto. Wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation