Kuchnia

słodkości

Ciasteczka biszkoptowe z makiem - Przepis
3 jajka
130g mąki pszennej
100g cukru
mak suchy (około 2- 3 łyżek)
ok. 200g marmolady
Sposób przygotowania:
Całe jajka ubić z cukrem na parze. (Ubijać co najmniej 5 minut). Ubite jajka zdjąć z pieca.
Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Nakładać niecałą łyżeczkę ciasta, robiąc dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami.
Powierzchnię ciasteczek posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15 min. w temperaturze 180°C na jasny, złocisty kolor.
Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając marmoladą.
Uwaga:
Radziłabym raczej wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli smarujecie margaryną to dobrze nasmarujcie blachę. W przepisie jest podane, aby nasmarować tłuszczem, ale ja spróbowałam jedną blachę ciastek upiec na margarynie, drugą na papierze i z papieru łatwiej ciasteczka odchodzą.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation