Kuchnia

słodkości

Gotowanie i pieczenie - I love it .: Biszkopt orzechowy - idealny :)

Składniki :



8 jajek
1 szklanka maki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
15 dag zmielonych orzechów
1 op cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Opis wykonania :


1. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dodajemy oba wymieszane ze sobą cukry.Następnie dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijamy.

2. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.

3. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto wyrosło po same brzegi. Dno wykładamy papierem , nie smarujemy boków, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 160 C ok. 50 minut.

4. Po upieczeniu upuszczamy z ok. 40 cm i wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto można oddzielić od brzegów tylko wtedy gdy będzie całkowicie wystudzone..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation