Kuchnia

słodkości

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
Składniki
¾ kg mąki (ok. 3 szklanki)
¾ szklanki cukru
1 kostka (250g) margaryny
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

ok. 4-5 sztuk jabłek
ok. 1,5 łyżki cukru
ok. pół łyżeczki cynamonu
2 budynie wanilinowe
3/4 litra mleka

posób przygotowania
Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta chowamy do zamrażalki. Resztę wałkujemy i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 40 cm. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dowolnych rozmiarów). Posypujemy je cukrem i cynamonem. W 1 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru - dodajemy 4 łyżki cukru). Pozostałe mleko (2 szklanki) gotujemy. Wlewamy rozrobiony proszek na gotujące się mleko i gotujemy dość gęsty budyń. Na cieście układamy kawałki jabłek i zalewamy je GORĄCYM budyniem. Na to ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation