Kuchnia

słodkości

Makaroniki migdałowe przekładane białą czekoladą
SKŁADNIKI

20 SZTUK
3 białka jaj
2 łyżki miałkiego cukru do wypieków
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka drobno zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
Krem:

200 g białej czekolady
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać miałki cukier cały czas ubijając. Gdy piana jest już bardzo sztywna, dodać zmielone migdały uprzednio wymieszane z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą, uważając aby piana nie zmniejszyła swojej objętości.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać po łyżeczce masy w odległości około 3 cm od siebie. Odczekać 10 minut i włożyć do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Piec przez ok. 12 minut, aż makaroniki będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Krem: czekoladę połamać na kostki, drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Makaroniki przekładać masą i składać po dwie sztuki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation