Kuchnia

Bezglutenowo

Pączki wiedeńskie
10 sztuk
Pączki wiedeńskie
składniki:
• 100 g mąki bezglutenowej* + 1 płaska łyżka
• 125 ml wody
• 50 g masła
• 2 jajka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• soda na czubku łyżeczki
• ¼ łyżeczki soli
• olej do smażenia
lukier
• 1 szklanka cukru pudru
• 4 łyżki gorącej wody
wykonanie:
Wodę, masło i sól umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia. W tym czasie przesiej mąkę z sodą, dodaj cukier waniliowy. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj do garnka. Wymieszaj mikserem, zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.

W tym czasie z papieru do pieczenia wytnij 10 kwadratów o boku 7-10 cm. Przygotuj lukier: do miseczki wsyp cukier, a następnie wymieszaj z wrzątkiem.

Do ciasta wbij jajka. Możesz wymieszać za pomocą miksera, ale by uzyskać naprawdę dobre, jednolite ciasto parzone najlepiej jeżeli zmiksujesz składniki za pomocą blendera.

Ciasto przełóż do szprycy, z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj na przygotowane wcześniej kawałki papieru, tak by powstały równe okręgi.

W garnku rozgrzej olej. Pączki wkładaj na rozgrzany tłuszcz papierem do góry. Po minucie sam zacznie odchodzić i szybko go zdejmij. Smaż około 2 minut. Odsączaj na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze ciepłe lukruj.

http://www.natchniona.pl/paczki-wiedenskie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation