Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Wiewiórka
Czas: 1 godzina
Liczba porcji: forma keksowa 28 cm

Składniki

2 spore jabłka
2 szklanki mąki (ok. 340 g)
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki orzechów włoskich np. Fine Food lub mieszanka różnych orzechów (macadamia, brazylijskie, nerkowca)
garść suszonych owoców
Przepis na ciasto orzechowe
Krok 1. Jabłka obieram ze skórki i kroje w kostkę.
Krok 2. Jajka całe razem z cukrem kręcę aby je lekko napuszyć. Dodaję mąkę, olej, proszek, sodę i miksuję.
Krok 3. Orzechy siekam, ale nie za drobno, kroję też pozostałe bakalie.
Krok 4. Jabłka i orzechy wrzucam do miski i dokładnie miksuję.
Krok 5. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę około 1 godziny do suchego patyczka. Ja wybrałam formę keksową 28 cm, jeśli wybierzecie niską, szeroką formę to czas będzie krótszy, zawsze sprawdzajcie patyczkiem. Kroję po wystudzeniu, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation