Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Pani Walewska


Czas: ok. 1 godzina
Ilość porcji: duża forma ok 25 x 38 cm

Składniki

kruchy spód:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka

beza:

4-6 białek*
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

dżem porzeczkowy (ok. 280 g)
garść orzechów

krem:

3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła

*w całym przepisie jest 6 jajek 4 żółtka do ciasta, dwa do kremu, dlatego jeśli krem robicie wg tego przepisu to polecam wykorzystać wszystkie 6 białek, beza będzie wyższa.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.

Na blat wysypuje dwie szklanki mąki, nawet z górką. Dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy a także masło w temperaturze pokojowej. Całość siekam aż masło będzie w małych kawałkach.

Krok 2.

Dodaję żółtka i zagniatam, aż ciasto będzie jednolite.

Krok 3.

Dzielę na pół (ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki) i wałkuję na prostokąt. Możecie przełożyć do formy albo piec każdy spód na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia, bo ciasto jest lepkawe a poza tym spore.

Krok 4.

Obydwa spody smaruję dżemem.

Krok 5.

Z białek z cukrem pudrem ubijam sztywną pianę i dodaję mąkę. Mieszam jeszcze chwilę. Przekładam pianę na dżem a z wierzchu posypuję posiekanymi orzechami.

Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę (można z termoobiegiem – ładnie wysusza bezę) ok. 30 minut.

Krok 6.

W tym czasie połowę mleka na krem mieszam z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i pudrem. A dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka (tej drugiej części).

Mieszam podgrzewając aż zgęstnieje, mieszam by nie było grudek i zostawiam by wystygło.

Krok 7.

Wystudzoną masę budyniową miksuję z masłem w temp. pokojowej na gładki krem.
Krok 8.

Na jednym spodzie ciasta kładę krem i ostrożnie kładę drugi spód. Chowam do lodówki na przynajmniej godzinę. Kroję ostrym nożem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation