Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto pleśniak
Czas: ok. 1 godz.
Ilość porcji: blaszka prostokątna ok. 24 x 28 cm
Składniki

220 g masła (niecała kostka)
4 duże jajka (jak maleńkie to lepiej 5, ja daje L)
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
słoik dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Krok 1.

Żółtka oddzielam od białek.

Na blat wysypuję mąkę, do tego daję jedną łyżkę cukru pudru, dodaję masło, proszek do pieczenia i siekam nożem tak aby masło było w małych kawałkach.

Potem dodaje żółtka.

Krok 2.

Zagniatam, ciasto jest dość zbite w razie potrzeby możecie dodaj łyżkę-dwie masła :)

Krok 3.

Dzielę ciasto na 3 części, jedną zagniatam z kakao.

Wstawiam do zamrażarki aby ciasto stwardniało (u mnie około 20 minut).

Krok 4.

Białka ubijam na sztywną pianą z cukrem pudrem (te 3/4 szklanki).

Krok 5.

Wyjmuję z zamrażarki ciasto.

Foremkę smaruję masłem, ścieram jedną jasną część na tarce o grubych oczkach. Można też skubać kawałeczki, ale takie twarde łatwiej ścierać, a jak wolicie skubać to polecam odłożyć ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej to będzie łatwiej.

Krok 6.

Na jasną kładę dżem.

Krok 7.

Potem ścieram ciemną masę.

Krok 8.

A na to ubitą pianę.

Krok 9.

A na to ostatnią, jasną część. Ja zazwyczaj tą część robię odrobinę mniejszą niż pozostałe :)

Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 40-45 minut. Kroję po wystudzeniu, smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation