Kuchnia

Przetwory - przepisy

Kiszone pomidorki koktajlowe

SKŁADNIKI:
(na 4 słoiki 0,3 ml)
600 g kolorowych pomidorków cherry i daktylowych
1 l wody
2 łyżki soli
na każdy słoiczek:
1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż
mały baldachim kopru
2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż


PRZYGOTOWANIE:
1. Wodę z solą zagotować, wystudzić - powinna być letnia.
2. Do wyparzonych czystych słoików wkładać dodatki na dno, wypełnić opłukanymi, pomidorkami bez szypułek.
3. Zalać letnią zalewą. Zamknąć dokładnie i mocno suchą zakrętką. Nie pasteryzować.
4. Można je otworzyć już po tygodniu - są delikatne. Po 3 tygodniach są już ukiszone. Są idealne jako dodatek do obiadu, do koreczków, jako przekąska lub lekko zapieczone, dodane pod koniec do brytfanki z mięsem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation