Kuchnia

Przetwory - przepisy

Ogórki curry

SKŁADNIKI:
2,5kg ogórków,
5 cebul pokrojonych w plasterki,
4 łyżki soli,
ZALEWA:
2 szklanki wody,
2 szklanki cukru,
1 szklanka octu,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki pieprzu,
1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
1,5 łyżeczki suszonego kopru,
1,5 łyżeczki curry,
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Zalewę studzimy.
Do słoików wkładamy kilka plasterków cebuli, a następnie wkładamy ciasno ogórki. Słoiki zalewamy wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation