Kuchnia

Kokos nie jedno ma imię

Sernik kokosowy.

Składniki

Spód:
100 g jasnych herbatników
50 g czekoladowych herbatników
90 g roztopionego masła
50 g wiórków kokosowych

Masa:
500 g twarogu
100 g cukru pudru
220 ml mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
płatki kokosa

Etapy przygotowania
1. Zaczynamy od przygotowania spodu. Blenderem na pył rozdrabniamy herbatniki. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wlewamy roztopione masło i wszystko dokładnie łączymy. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręczą. Odcinamy to, co niepotrzebne. Dno tortownicy oraz część boków wykładamy masą i zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

2. Rozpoczynamy przygotowanie masy serowej. Mikserem ucieramy twaróg, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy po jednym jajku. Łączymy z mlekiem kokosowym i tak gotową masę wylewamy na upieczony spód. Znów zapiekamy na dole piekarnika przez 70 minut w 160 stopniach.

3. Cukier puder oraz śmietanę mieszamy ze sobą i smarujemy tą mieszanką wierzch sernika. Pieczemy dalej przez 10 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Proponujemy udekorowanie go płatkami kokosa (do kupienia w sklepie lub zrobienia samemu – pokroić w plastry miąższ orzecha kokosowego obieraczką). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation