Kuchnia

Kokos nie jedno ma imię

Kokosowo - porzeczkowa kostka.

Receptura:

CIASTO
250 g mąki pszennej
25 g wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
100 g masła
3 jajka
150 ml mleka kokosowego

Masło utrzyj z cukrem, wsyp wiórki kokosowe, a następnie na przemian dodawaj jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko kokosowe, stale ucierając. Jednolite ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (u mnie rozmiar 30 x 30 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 - 55 minut.
Temperatura pieczenia to 170*C / 340*F.

FRUŻELINA
250 g owoców czarnej porzeczki
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku)

Owoce zmiksuj blenderem, dodaj cukier puder do smaku - wskazane, by frużelina była nieco kwaskowa, ale nie cierpka. Na koniec dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, dokładnie i energicznie wymieszaj. Po chwili, gdy masa owocowa zacznie tężeć możesz rozsmarować na upieczonym i wystudzonym cieście.

KREM
250 g serka śmietankowego (sernikowego)
6 łyżek cukru pudru (mniej lub bardziej czubate - według uznania)
200 ml mleka kokosowego
250 ml śmietany kremówki (ubić na sztywno)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku (rozpuszczone w niespełna pół szklanki wrzątku)

Serek zmiksuj z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, a na koniec na zmniejszonych obrotach z bitą śmietaną. Teraz dodaj rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę - szybko i dokładnie wymieszaj, po czym przełóż masę na ciasto posmarowane porzeczkową frużeliną. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. na około 2 - 3 godziny.

DODATKOWO
chipsy kokosowe do dekoracji

Moja rada:
mleko kokosowe powinno być gęste (jeśli masz taką możliwość, to kup śmietankę kokosową), ja używam mleka ponieważ do tej pory śmietanki nie trafiłam, ale zdarzały mi się różne i najlepsze to te, które są bardzo gęste.
Druga kwestia to ser, który oczywiście też bywa różny. Najlepiej gdy masz możliwość zakupić pyszny naturalny ser zmielony, wówczas zlej z wierzchu serwatkę i krem będzie gęsty i idealny. Serki homogenizowane i miksowane z różnymi dodatkami, również możesz używać, ale deser będzie miał inną konsystencję i smak.
Trzecia sprawa - owoce. Mogą być świeże lub mrożone. Te drugie najpierw rozmroź, a następnie zblenduj z cukrem. Dobrze żeby przed dodaniem żelatyny osiągnęły temperaturę pokojową.

Miłego dnia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation