Kuchnia

Kokos nie jedno ma imię

Sernik Rafaello – składniki:

/na tortownicę 24 cm/
750 g mielonego twarogu (z wiaderka – wybierajcie tylko taki, który ma składzie samo mleko + bakterie mlekowe lub twaróg + śmietankę)
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
50 g cukru pudru
5 dużych jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki 36% (jak do ubijania)
1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
2 kieliszki amaretto (50 ml)
50 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych migdałów

Dodatkowo (na polewę i do dekoracji):
100 g białej czekolady
75 ml śmietany kremówki 36% (jak do ubijania)
kawałek masła do wysmarowania tortownicy
opcjonalnie do dekoracji: Rafaello (uwaga: zawiera gluten!) lub jego domowa wersja bezglutenowa (przepis wkrótce)

Sernik Rafaello – przepis:

W mikserze mieszamy: ser, mascarpone, kremówkę, pastę z ziaren wanilii oraz amaretto.
Dodajemy jajka.
Kiedy masa będzie jednolita i idealnie wymieszana dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i rozpuszczone w kąpieli wodnej białą czekoladę. Mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie masłem. Na dno wsypujemy trochę wiórków kokosowych oraz 1/3 posiekanych migdałów. Powoli wlewamy serową masę.
Sernik wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (z termoobiegiem) lub 220 stopni C bez tej funkcji. Po tym czasie obniżamy temperaturę do, odpowiednio, 100 lub 120 stopni. Pieczemy kolejne 2 godziny.
Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy aż temperatura spadnie do 50 stopni. Dopiero wtedy wyciągamy sernik na zewnątrz i czekamy aż ostrygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przygotowujemy polewę. W tym celu doprowadzamy do zagotowania kremówkę i zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Dekorujemy sernik polewą.
Posypujemy go szybko wiórkami, układamy kokosowo-migdałowe praliny, a brzegi wykańczamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Sernik kroimy na porcje i podajemy zaraz po wyjęciu z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation