Kuchnia

Kokos nie jedno ma imię

Ciasto rafaello

CIASTO:

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 jajka

-szczypta soli

KREM:

- 200 g wiórków kokosowych Kresto

- 4 duże bułki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 kostka margaryny do pieczenia

- 2 1/2 szklanki mleka

DODATKOWO:

- 100 g wiórków kokosowych Kresto

- 1/4 szklanki mocnej zaparzonej herbaty

Jak przygotować?

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę z żółtek i przesianą mąkę. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm, ze spodem wyłożonym papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 30 minut.

Z bułek wyciągamy środki. W garnku zalewamy je 1 1/2 szklanki mleka i odstawiamy na chwilę, aby napęczniały. Lekko zmiksować. Dodajemy resztę składników (z wyjątkiem margaryny) i cały czas mieszając gotujemy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.

Biszkopt nasączyć herbatą i odstawić. Miksujemy margarynę i dodajemy porcjami wystudzoną masę. Wykładamy równo na ciasto.

Na lekko rozgrzanej patelni brązowimy resztę wiórków ( trzeba bardzo uważać, bo na początku nic się nie dzieje, a za chwilę wiórki już są czarne ; ). Posypujemy ciasto.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation