Kuchnia

Vege

Zapiekany omlet z warzywami a'la bezmączna pizza
Składniki:

ok. 8 jajek,
ok. 20 szt. przecudnej urody brukselek,
1 spora marchewka,
1 papryka czerwona,
2 garście zielonych oliwek bez pestek,
2-3 ząbki czosnku,
zioła i przyprawy: sól himalajska lub morska, kurkuma, kozieradka, lubczyk, świeża natka pietruszki,
olej rzepakowy.
Przygotowanie:

Kroimy brukselkę w plasterki. Marchew traktujemy obieraczką tak, aby powstały krótkie „plasterki”. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, dodając oliwki i pietruszkę.

Jaja wbijamy do osobnego naczynia. Ubijamy je wraz z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw trzeba dodać sporo, aby smak zapiekanki był zdecydowany. Mieszamy wszystko dokładnie.

Wlewamy roztrzepane jaja do warzyw i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Szeroką formę wykładamy papierem do pieczenia, który należy dobrze wysmarować tłuszczem. Najpierw nakładamy warzywa, a następnie wylewamy równomiernie na wszystkie warzywa pozostały „sos jajeczny”. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zwilżamy powierzchnię zapiekanki jakimś dobrym olejem (oliwa z oliwek, olej rzepakowy etc.).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation