Kuchnia

Vege

Kotlety z marchewki ze szpinakiem

3 marchewki

1 cebula

200 g świeżego szpinaku

pęczek dymki

ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy curry

5 łyżek platków owsianych

1 jajko

bułka tarta

sól

olej do smażenia

Marchewkę umyć, obrać, ugotować do miękkości małej ilości osolonej wody, odsączyć. Przełożyć do blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, szpinak w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać, posiekany szpinak i dymkę, smażyć razem minutę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać do masy marchewkowo-owsianej razem z jajkiem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać dokładnie, jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze trochę płatków. Formować z masy kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć z obu stron na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation