Kuchnia

Vege

Burgery z soczewicy
Składniki

150 g soczewicy
1 łyżeczka chili
1 łyżka przyprawy 5 smaków przyprawy 5 smaków (lub mieszanki koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, kmin rzymski)
1 sucha bułka grahamka (lub inna)
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1/2 dużej cebuli (lub 1 mniejsza)
3 łyżki siemienia lnianego
150 g marchewki
2 łyżki świeżych liści estragonu
Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujw 2 szklankach wody do miękkości, ale uważaj, by się nie rozgotowała, studź i miksuj niezbyt dokładnie.
Siemie lniane zalej wrzątkiem 1 cm powyżej wydokości w szklance i odstaw na kilka minut.
Cebulę siekaj i podsmaż na złocisto na oliwie.
Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do przestudzonej soczewicy wraz z cebulką i namoczonym siemieniem.
Suchą razową bułkę zetrzyj i dodaj z resztą składników do masy. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
Zamoczonymi w wodzie dłońmi uformuj z masy niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia( spryskanym oliwą). Burgery piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 10 minut, a po tym czasie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Kotleciki można jeść od razu, przechować je w lodówce lub w zamrażarce.
Burgery w wersji pieczonej są o wiele zdrowsze od ich smażonych odpowiedników, więc polecam pieczenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation