Kuchnia

Vege

vegeburgery
Składniki na 9 dużych burgerów:

3 szklanki ugotowanych ziemniaków (około 1-1,5 kg przed obraniem i ugotowaniem)
3 szklanki ugotowanej, białej fasoli (lub 2 puszki)
0,5 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki płatków owsianych
1 mała cebulka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz (po około 1-1,5 łyżeczki)
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.
2. Białą fasolę blenderujemy.
3. Do fasoli dodajemy cebulkę oraz ziemniaki - ugniatamy całość dokładnie widelcem.
4. Pestki słonecznika blenderujemy z płatkami owsianymi na proszek. Wsypujemy do masy z fasolą i ziemniakami.
5. Przyprawiamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą oraz olej.
6. Formujemy spore kotlety, układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - w połowie przekładamy je na drugą stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation