Kuchnia

Przepisy

Muffiny ze szpinakiem

Składniki (ok. 18 muffinek):
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 gram świeżego szpinaku
- 2 jaja
- 1 szkl. mleka
- ½ szkl. oleju
- 2 czubate szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki (płaskie) soli
- 100 gram startego żółtego sera

Drobno pokrojoną cebulę trzeba wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju i zeszklić. Dodać drobno posiekany czosnek i umyte, osuszone, pozbawione łodyżek liście szpinaku. Przesmażyć, aż zmniejszy się objętość szpinaku. W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. W drugim wymieszać mleko, jaja, olej. Następnie połączyć zawartość tych dwóch naczyń. Dodać wystudzony szpinak, a na końcu wmieszać starty żółty ser.
Nakładać do foremek z papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25minut (sprawdzić patyczkiem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation