Kuchnia

Przepisy

Przepisy na Uszy Hamana

1. Uszy Hamana z buraków, sera feta i orzechów laskowych

Ciasto: 200 g zimnego masła, 350 g bardzo zimnej maki, 100 g bardzo zimnej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru

Nadzienie: 500 g ugotowanych buraków, 150 g orzechów laskowych, obranych i grubo posiekanych, 150 g sera feta, pokrojonego na kawałki 1x1 cm, 20 ml oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta czarnego pieprzu, czarny sezam

Przygotowanie:
1. mieszamy wodę z sola i cukrem
2. kroimy masło na kawałki i potem na cienkie plastry. Mieszamy plastry masła i mąkę ręcznie. 3. przekładamy to do miski miksera i z jego pomocą mieszamy na gładką masę około 2 minut.
4. dodajemy wodę i dalej mieszamy aż do uzyskania masy z małymi kawałeczkami masła. 5. wykładamy ciasto na stolnicę, rozciągamy na kwadrat, owijamy w folie plastikowa i chłodzimy w lodowce przez 3 godziny.
6. przygotowujemy nadzienie: kroimy buraki na małe kawałki 1x1 cm.
7. mieszamy wszystkie składniki nadzienia oprócz sera, żeby nie zabarwił się od buraków. 8. wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Wycinamy kola o średnicy 8 cm.
9. smarujemy rozbitym jajem, obsypujemy czarnym sezamem i kładziemy na tacę w ten sposób, że sezam jest na dole.
10. smarujemy górną powierzchnię jajem, nakładamy nadzienie w środku kola i sklejamy w ucho.
11. ogrzewamy piec do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut, aż do brązowienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation