Kuchnia

Przepisy

Boulangère z ziemniaków

Bardzo szybka „zapiekanka” ziemniaczana, jako dodatek do dania głównego. Widziałam ten przepis wiele razy w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”, ale omijałam go myśląc,że jest bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego , w przygotowaniu jest prosta i szybka, składa się zaledwie z 4 składników (oprócz ziół i przypraw),a co najważniejsze jest pyszna! W sumie mogłabym ją zjeść bez innych dodatków (no może polałabym ketchupem:)).

Wracając do książki, tytuł oryginalny brzmi ” Sunday lunch and another recipes from the F word”, swoją drogą F word obejrzałam w całości i żałuję,że się skończył;/.

Boulangère z ziemniaków (4 porcje)

Składniki:

400 ml bulionu drobiowego
1 gałązka tymianku
2 gałązki rozmarynu
5 ząbków czosnku,obranych
2 duże cebule,obrane i pokrojone w plastry
oliwa z oliwek
3 duże kleiste ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Zagotuj bulion z dodatkiem tymianku,rozmarynu oraz 3 rozgniecionych (płaską częścią noża) ząbków czosnku. Wyłącz ogień i pozwól mu postać ok. 20 minut aby nabrał odpowiedniego aromatu, następnie przecedź przez sitko.
Posiekaj drobno 2 pozostałe ząbki czosnku i na małej ilości oliwy podsmaż przez 6-8 min. z cebulą, do miękkości.
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie warstwy ziemniaków i cebuli, tak by warstwa ziemniaczana była na górze. Każdą warstwę ziemniaków dopraw solą i pieprzem.
Wlewaj powoli bulion, wypełniając naczynie w 2/3 ( być może cały bulion nie będzie potrzebny).
Przyciśnij ziemniaki i polej wierzch oliwą z oliwek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC 35-40 min., aż się zarumienią i będą miękkie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation